Etter pandemien startet, har det vært en stor økning i hacker- og pishingangrep. Hjemmekontor og kontorarbeid utført andre steder med et åpent og usikkert nett er noen av årsakene til denne økningen.

Dette er pishing

Ved å lage falske innlogginger eller skjema kan man lures til å utføre en handling, for eksempel åpne et e-postvedlegg, klikke på en lenke eller betale en falsk regning.

Via vedlegg kan det installeres skadelig programvare på PCen, for eksempel løsepengevirus, som kan spre seg videre til andre datamaskiner i samme nettverk. Via lenker kan angriperen be om brukernavn og passord til systemløsninger, og videre benytte disse for eksempel til å stjele konfidensielle opplysninger.

Kilde: Datatilsynet

Hacking skjer hjemme og på jobb

Hackere utvikler seg stadig og blir mer og mer profesjonell, de finner stadig nye metoder for å utnytte vår tillit. Titler og avsendere på eposter kan se ekte ut, men i realiteten er det et forsøk på å få tak i sensitiv informasjon. Utpressing og trusler er også økende i antall og omfang.

Hackerangrepene har økt i private husholdninger og på arbeidsplassen. Både store bedrifter, og små og mellomstore bedrifter er utsatt, derfor er det viktig at alle bedrifter, ansatte og privatperson har gode sikkerhetssystemer.

Tiltak mot dataangrep

Det er nok ingenting man kan gjøre for å bli fullstendig beskyttet mot hacking og phishing, ettersom kriminelle hackere stadig finner nye metoder for å lure oss. Det er likevel noen grep man kan ta for å gjøre seg mindre sårbar:

  • Totrinns verifisering/innlogging: En dobbel innlogging, hvor du først logger deg på med ditt personlige passord, deretter mottar du en ny kode på telefonen din som du også skal bruke.
  • Offentlige trådløse nettverk bør ikke brukes, da er det bedre å bruke mobildata.
  • Pass på at PC-en din alltid er oppdatert.
  • Vær kritisk til eposter du mottar, ikke trykk på linker uten at du er sikker på at avsender er den de er. Hvis noe ser rart ut, så er det ofte en grunn til det.
  • Ikke oppgi sensitiv informasjon (fødselsnummer, passord etc), ingen (ekte) offentlige etater ber om disse opplysningene via epost.
  • Forenkle disse oppgavene med riktig pakkeløsning for din bedrift.

Selv om man er forsiktig og gjør sitt beste for å sikre seg mot hacking, så kan det likevel skje. Vårt siste råd er derfor: Husk backup av alle dataene dine!


Harddisk Datapartner AS

Sartor Storsenter, Pb 244, 5342 Straume
Hordaland, Norway

Åpne lokasjon i Google Maps


Sosiale medier

Support

Tlf: 535 00 532
kontakt@harddisk.no

lukk

Harddisk Datapartner AS

Tlf: 535 00 532
kontakt@harddisk.no


Fjernstyring via TeamViewer

Tjenesten faktureres med minimum kr.395,- uavhengig av om problemet lar seg løse eller ikke, Utover dette koster tjenesten kr.395,- per påbegynte halvtime.

Dette gjør du

Last ned TeamViewer og start filen (link nederst). Et sted på skjermen vil du få spørsmål om å lagre filen. Velg å lagre filen på ditt skrivebord. Når filen er lagret, åpner du den for å få opp passordet som vi trenger for å koble oss til din maskin.

Last ned TeamViewer her