Vi ble rammet av et krypteringsvirus.. i 2020..

Indirekte. Heldigvis var det ikke våre systemer som ble rammet, men serverne til leverandøren av nettbutikken. Denne leverandøren er stor, seriøs og drifter nærmere 500 nettbutikker - men ble likevel infisert via en server som ikke var tilstrekkelig sikret. Resultatet = nesten en uke nedetid på alle 500 nettbutikkene, inkludert vår. Ingen data gikk tapt - de ble reddet av gode backuprutiner, men det ble en kraftig ripe i lakken for leverandøren (og en liten risp for alle kundene med nettbutikk derfra).

Mange trodde at krypteringsvirus var “noe som gikk” i 2018, men sannheten er at risikoen er like reell i dag. Det er bare blitt mindre interessant å lese om, så du hører lite om det - bortsett fra når de største blir rammet. De store selskapene har (i de fleste tilfeller) backupsystemer i tillegg til backup av data. På den måten kan de stenge ned alle systemene og gjenopprette fra forrige backup som mest sannsynlig er rykende fersk. Men det er ikke bare-bare, det er en meget omfattende jobb og i mellomtiden er det mange ansatte som ikke får produsere. Da lyser det rødt av regnskapstallene.

Virus på datamaskin
Den største smittekilden til PC-virus er faktisk menneskene som bruker maskinene, som mangler kunnskap om hva de IKKE burde trykke på. Tar bedriften IT-sikkerhet på alvor så begrenser man smitten i stor grad, uavhengig av kunnskapsnivå hos de ansatte.

Hackerne elsker små og mellomstore bedrifter

At de store selskapene er godt sikret gjør derimot at kryptovirusbakmenn og hackere generelt aller helst går etter små og mellomstore selskap. Bedriftene i SMB-markedet har i mange tilfeller dårligere backuprutiner, få sikkerhetssystemer og mindre fokus på IT-sikkerhet. Dette til tross for at et kryptovirus antakelig vil ramme SMB-markedet MYE hardere enn de store bedriftene.

Ikke i summen av tid og penger.. (for det er nesten ikke vits å bruke verken tid eller penger på feilretting etter dataene er låst..) men i summen av tapte data, tapt historikk, tapte eposter, tapt regnskap og tapte muligheter. ETT virus - en hel bedrift infisert på ETT minutt - og årevis med opparbeidet kompetanse, korrespondanse og kundedata er kryptert. Katastrofe!

Okei, mye svartmaling her.. men dette er realiteten. Hver eneste dag er det bedrifter som mister data grunnet for dårlig IT-sikkerhet. “Alle” har fokus på helse, miljø og sikkerhet, sikkerhet i fordringer, forsikring på biler, sikker oppbevaring av kontanter, sikring av last og sikkerhetsalarm i lokalene.. så hvorfor sikrer man ikke epostarkivet, regnskapssystemet, kontraktene, tegningene, kundeinformasjonen og kunnskapen?

Tenk om du kunne duplisert lastebilen med varer før den kjørte avgårde, slik at dersom lasten forsvant underveis så hadde du ekstra.. i backup.. eller printe opp mer kontanter, slik at dersom vekteren ble ranet så hadde du ekstra.. i backup.. da hadde du vel gjort det, ikke sant?

Hvis du tenker at IT-sikkerhet kan være en god forsikring mot å tape mye verdifull informasjon, tid og hodebry, så er du hjertelig velkommen inn på en kopp kaffe eller te - så legger vi opp en plan tilpasset din bedrift og ditt budsjett.

Lyst å lese mer om våre bedriftsløsninger og booke et møte med oss?


Harddisk Datapartner AS

Sartor Storsenter, Pb 244, 5342 Straume
Hordaland, Norway

Åpne lokasjon i Google Maps


Sosiale medier

Support

Tlf: 535 00 532
kontakt@harddisk.no

lukk

Harddisk Datapartner AS

Tlf: 535 00 532
kontakt@harddisk.no


Fjernstyring via TeamViewer

Tjenesten faktureres med minimum kr.395,- uavhengig av om problemet lar seg løse eller ikke, Utover dette koster tjenesten kr.395,- per påbegynte halvtime.

Dette gjør du:

Last ned TeamViewer og start filen (link nederst). Et sted på skjermen vil du få spørsmål om å lagre filen. Velg å lagre filen på ditt skrivebord. Når filen er lagret, åpner du den for å få opp passordet som vi trenger for å koble oss til din maskin.

Last ned TeamViewer her

Vi bruker cookies for å forbedre brukeropplevelsen på våre nettsider. Les vår personvernerklæring for mer informasjon.

Jeg godtar